Foreestenhuis Hoorn

Lichtontwerp erfgoed gevel

Het Foreestenhuis is een rijksmonument aan de Grote Oost in Hoorn. De patriciërswoning heeft een monumentale natuurstenen gevel uit 1724, bekroond door een lijst met beelden van Venus, Diana, Athene en Mars. Het lichtontwerp benadrukt de architectonische waarde van het gebouw in de avond.

Het karakteristieke beeld van de Louis XIV façade wordt versterkt door de monumentale elementen van de gevel met licht te accentueren:

7 traveeën brede natuursteen

kroonlijst met balustrade en beelden

ingangsbordes

balkonhek met monogram

stoephekken: pijlers met gebeeldhouwde bekroning

Het kader voor het lichtontwerp was strikt: conformiteit aan de Nota Aanlichten Hoorn, geen montage aan de gevel en geen mastarmaturen in de openbare ruimte. Hier is aan voldaan door de armaturen te voorzien op daken van tegenoverliggende panden en achter de plint van de stoephekken:

De lichtsterkte is aangepast aan het karakter van de omgeving. Omdat dit donker en stil is, is de intensiteit van de verlichting laag. Voor rust en eenheid wordt enkel wit licht gebruikt: vlakstralers met neutraal wit licht (4000K) voor de gevel zelf, spots met smalle of elliptische bundels warm licht (3000K) voor de ornamentiek. De kleur van opbouw-armaturen is afgestemd op de gevel waaraan ze worden bevestigd. Uit duurzaamheidsoogpunt zijn energiezuinige led lampen voorgesteld. Het maximale verbruik van de installatie is 154W.

Het lichtontwerp toonde aan dat de gevel zacht en aantrekkelijk verlicht kon worden binnen deze beperkingen. Helaas zorgde de Corona epidemie ervoor dat het project financieel niet meer uitkwam en niet kon worden gerealiseerd.