Ruby Gardens

In opdracht van en in goede samenwerking met Vastint Netherlands heeft Spot On een integraal lichtontwerp gemaakt voor Ruby Gardens, een multifunctioneel hoogbouw project in het Amstel III-gebied in Amsterdam. Ruby Gardens bestaat uit een kantoor- en een woontoren op een natuurstenen plint met een daktuin. Naast het gebouw wordt een parkachtige gemeenschappelijke tuin aangelegd.

Landmark

Ruby Gardens vormt een nieuw landmark in Amsterdam Zuid-Oost. Om dit te benadrukken zal de bovenste verdieping van de kantoortoren ’s avonds zacht en warm worden verlicht, als een subtiel baken in de omgeving. De verlichting is indirect: niet de gevel maar de erachter gelegen scheidingswand wordt vullend uitgelicht met wallwash armaturen.

Verlichte plint
Kantoorgedeelte

Ook de natuurstenen plint van het gebouw krijgt een zachte, warme gloed rondom. Dit gebeurt met uit het zicht geplaatste richtspots, verscholen achter de draagkolommen en gericht op de luifel. De ingangen krijgen een extra lichtaccent.

Woongedeelte

Het appartementengebouw krijgt een iets afwijkende lichtbehandeling met oog op de andere vakverdeling in de façade en om lichthinder in de appartementen te voorkomen: breed stralende downlights met wallwash optiek verlichten de galerij en accentueren de kolommen op de begane grond. De entrees krijgen een extra lichtaccent.

Landschap

De groene buitenruimtes worden uitnodigend en verrassend verlicht. De verlichting zorgt voor intuïtieve bewegwijzering en nodigt uit tot ontdekking.

Voorplein

De terrassen topografie in de tuin wordt ’s avonds versterkt met een subtiele mix van licht en duisternis. Over het hele terrein is verlichting geïntegreerd in landschapselementen. Dit verbetert de leesbaarheid van het landschap.

Mast-top verlichting op de plein-achtige gedeelten geeft gezichtsherkenning en minder contrast waardoor deze ruimtes ook ‘s avonds veilig aanvoelen en prettige ontmoetingsplekken zijn.

Patio

Veel verlichting is omlaag gericht of laag aangebracht. Dit geeft een intieme sfeer en onthult lage beplanting. De tuinen nodigen uit tot ontmoeting en ontdekking.

Daktuin

Status: werk in uitvoering.

Opdrachtgever: Vastint Netherlands, Architect: de Architekten Cie., Landschapsarchitect: Donker Design