Maak kennis met Spot On

Spot On is een creatieve en innovatieve lichtontwerpstudio, die actief is binnen een breed scala aan projecten en sectoren: van commercieel tot historisch, van retail tot landschap, en van cultureel tot residentieel. Naar mijn mening verdient elk gebouw, elke publieke ruimte, elk exterieur of interieur een persoonlijke, onderscheidende en unieke invulling met licht.

Licht kan oneindig veel doen met een ruimte, een gebouw, een landschap en de mensen die het ervaren. Die complexiteit en potentie zijn de grondslag van mijn hartstochtelijk liefde voor lichtontwerp. Na mijn studie Architectural Lighting Design in Stockholm bracht ik mijn creativiteit en vakmanschap in praktijk bij een aantal gerenommeerde Londense lichtontwerp-bureaus, voordat ik in 2015 mijn eigen, onafhankelijke studio startte in Amsterdam: Spot On.

Ik ben ervaren in de volgende sectoren:

 • Architectuur
 • Erfgoed – historische en monumentale gebouwen
 • Publieke ruimtes en landschappen – pleinen, parken en tuinen
 • Vastgoedprojecten – zakelijk en privé
 • Kunst en cultuur – musea, galeries en privécollecties, kunstwerken in openbare ruimte, lichtkunst

en lever de volgende diensten:

 • Lichtontwerp
 • Lichtadvies
 • Ontwikkeling van lichtvisies
 • Donkerte ontwerp
 • Lichtberekeningen
 • Zon/schaduw-studies
 • Projectbegeleiding

Spot On werkt nauw samen met architecten, projectontwikkelaars, interieurontwerpers, eigenaars van historische gebouwen en bedrijven. Zo creëren we samen innovatieve lichtontwerpen die zich onderscheiden, brengen we plekken tot leven en onthullen we hun essentie.

Lichtontwerp is een gezamenlijk proces waar opdrachtgevers, architecten, aannemers en installateurs bij zijn betrokken, en waar het delen van ervaringen en advies de sleutel vormt. Mijn aanpak is holistisch, creatief, pragmatisch en gericht op samenwerking. Door de jaren heen heb ik met veel architecten gewerkt aan succesvolle projecten en heb ik de reputatie verworven van vriendelijke, professionele teamspeler die ieders rol respecteert.

Ik richt me in de eerste plaats op de meerwaarde die mijn lichtontwerpen toevoegen aan een architectonisch project. Ten eerste neem ik de individuele behoeften van elke opdrachtgever in ogenschouw. Ik onderzoek de eigenschappen en identiteit van de plaats en het ecosysteem eromheen, waarna ik het gewenste visuele comfort bepaal en de nieuwe ervaring die daaruit voortvloeit. Door nauw overleg wil ik inzicht krijgen in wat u als mijn opdrachtgever wilt bereiken. Zo streef ik naar een ‘gedeeld eigenaarschap’ van het ontwerp, zodat de kansen op een perfecte samenwerking worden vergroot. Ik schenk ook speciale aandacht aan de visualisering van de mogelijke oplossingen: ik laat u zien wat op maat gemaakt lichtontwerp kan betekenen voor uw project.

In mijn werk vind ik manieren om een ruimte ‘leesbaar’ te maken en een gevoel van eenheid en samenhang te creëren. Ik focus me op het ontwerpen van licht dat optimale ruimtes creëert en waar alles op zijn plaats valt. Waar mensen zich verbonden voelen met de ruimte, hun gevoelens en elkaar. Waar de energie optimaal is en iedereen zich welkom voelt.

Ook spelen intuïtie en experiment een belangrijke rol in het blootleggen van de onverwachte eigenschappen van licht, wanneer die een interactie aangaat met de omgeving, architectonische vorm, materiële eigenschappen en texturen. Voor mij betekent dit een meer selectief en subtiel gebruik van licht, zodat ik de perfecte balans bereik tussen comfort en contrast. Het licht in een ruimte is dus niet alleen op pure calculatie gebaseerd. Lichtontwerp begint met duisternis en groeit van daaruit verder.

Vaak besluit een opdrachtgever bij renovatie of nieuw gebruik van een ruimte om de hoeveelheid licht te verhogen; de kwantiteit dus, in plaats van te zoeken naar een kwalitatief betere belichting met doelmatig gebruik van energie. Het licht dat ik breng voegt niet alleen waarde en karakter toe, maar is ook milieubewust. Ik zoek naar creatieve manieren om minder licht te gebruiken, met de juiste balans tussen duurzaamheid, energiebesparing en esthetiek. Op die manier brengen mijn ontwerpen niet alleen licht, maar ze verkleinen ook onze voetafdruk, terwijl ze de duisternis in al haar mysterie en schoonheid vieren.

Expertise in architectonisch lichtontwerp – Royal Institute of Technology, Stockholm

Hier heb ik een scherp oog ontwikkeld voor de werking van licht en het potentieel ervan in architectuur, zowel binnen als buiten, en met welke verlichtingsarmaturen ik dit kan bereiken.

Op maat gemaakte ontwerpen

De lichtontwerpen die ik maak zijn uniek: toegesneden op de individuele voorkeuren, de wensen en het budget van de opdrachtgever. De oplossingen die ik aandraag zijn specifiek voor de plaats en worden afgestemd op gebruik, potentieel en de uitdagingen van die ruimte.

Onafhankelijke professional:

Als onafhankelijke specialist ben ik niet gebonden aan een fabrikant of leverancier, ik lever zelf ook geen verlichting. Daardoor heb ik de vrijheid om voor elk project en elke opdrachtgever de beste oplossing te kiezen, en blijf ik voorop lopen in de wereld van creatief en inspirerend lichtontwerp.

Milieukundige kennis en focus – Universiteit van Utrecht, Milieuwetenschappen, Sociaal-wetenschappelijke richting.

Milieubewuste belichting is het startpunt voor elk van mijn ontwerpen en een fundamenteel kenmerk van het Spot On-DNA. De focus ligt op circulariteit, energiebesparing, respect voor duisternis en de bescherming van biodiversiteit.

Een creatief persoon, maar ook een onderzoeker/uitvinder en maker op het gebied van lichtontwerp.

Mijn raison d’être is de wereld een mooiere plek maken, schoonheid brengen. Daarom stel ik mezelf bij elk project project de vraag: hoe ziet het ideale resultaat eruit.